top of page
  • majn01

Julavdelning och botaniska trädgården 6/12

Igår tog jag mig till det stora varuhuset El corte Inglés (liknande NK). Det låg en bit bort så jag hoppade på en passande buss och åkte några stationer tills jag kom fram till varuhuset. Cissie hade sagt att det fanns en fin julavdelning där och det måste ju kollas in!Det fanns mycket fint där och jag inhandlade en ljusstake med ett hjorthuvud som kanske inte var så julig men julen kommer ändå vara över när jag kommer hem igen så den kommer jag kunna använda året om.


Efter det gick jag mot botaniska trädgården och passerade dessa statyer på vägen.

Jag passerade igen statyn med mannen och lejonet som står på rondellen och nu har jag kollat upp vem den föreställer. Den föreställer markisen av Pompal som levde mellan 1699-1782 och var en portugisisk framgångsrik statsman.

Han gjorde en stor insats i samband med den stora jordbävningen som drabbade Lissabon 1 november 1755. Minst två tredjedelar av staden förstördes och omkring trettiofem kyrkor förstördes eller riskerades att kollapsa.

Snart samordnade Pombal räddningen av de överlevande och organiserade en återuppbyggnadsplan för staden. Gränderna ersattes av gator i raka linjer, monumentala byggnader uppfördes för att hysa den offentliga förvaltningen, Stadsdelen Baixa Pombalina, uppförd i nyklassisistisk stil, är namngiven efter honom.

Den botaniska trädgården var mysig med många vackra palmer och spännande träd, växter och blommor och den är nog ännu vackrare på sommaren.


På vägen hem passerade jag gator jag inte kunde låta bli att ta bilder på.....:-)


21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page