top of page
  • majn01

Lämna in bilen, besöker LXFACTORY och återupplever jordbävningen i Lissabon år 1755 20/12

Igår var det dags att lämna in bilen kl.10.00 på Hyundai verkstan. Nu skulle de laga den trasiga kabeln som har gjort att min bil tappat kraft i uppförsbackarna (något fel med turbon). Det lät som att den skulle bli klar på en dag. 😀


Då klockan inte var så mycket när jag hade lämnat bilen så började jag gå tillbaka genom stan och funderade jag på vad jag skulle hitta på. Jag hade tidigare funderat på att besöka Quake museet där man lär sig allt om jordbävningar genom simulatorer och interaktiv 4D-teknik. Man får också vara med om den stora jordbävningen i Lissabon år 1755 i 4D-teknik. Det fick det bli! 😊


Jag kollade att jag kunde ta bussen 732 dit men några stationer innan jag var framme så var vi alla tvungna att gå av bussen, varför fick vi ingen förklaring på....


Då upptäckte jag att jag var i närheten utav LXFACTORY, ett upprustat gammalt industriområde som nu istället är ersatt med olika butiker och restauranger mm.

Efter det gick jag vidare mot Quakemuseet och gick under bron April 25 och passerade en utsiktsplats över bron, Cristo Rai och mynningen från floden Tajo ut till Atlanten.

Blåsten där lyckades göra dessa två helt olika frisyrer! 😝

Till slut kom jag i alla fram till museet och fick uppleva och lära mig om jordbävning och återuppleva jordbävningen som drabbade Lissabon den 1 november (allhelgonadagen) år 1755 och orsakade en tsunami . Den sammanlagda dödssiffran tros ha hamnat på någonstans mellan 40.000 och 100.000 personer.

De illustrerade även jordbävningen som drabbade San Francisco 18 april 1906.

När jag nästan var hemma igen hos Cissie vid 17.30-tiden så lyckades jag ta denna bild på spårvagn nr 28 i backen ner mot stan.Senare på kvällen fick jag följande sms ifrån ANEPC (Portugals civilskydd) där de varnade för översvämningar igen de närmaste 24 timmar. Vid 20-tiden började det regna ordentligt...


21 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Gertrud Wahlbeck
Gertrud Wahlbeck
Dec 21, 2022

Mycket regn i Lissabon. Idag åkte Affe till Stockholm. Hans mor dålig.

Like
bottom of page