top of page

 2024

Måtte 2024 bli ett bättre år ur många aspekter. 

Nödåren för olivgårdarna fortsätter tyvärr; för vissa gäller det flera år i rad.  Vi som jobbar med vad marken och träden ger, vi vet.  De osäkra förutsättningarna finns med i kalkylen.

 

Därför önskar vi nu ett bättre 2024.  Redan i januari tar gårdarna nya tag.  Man beskär träden, när tid och tillfälle ges.  Gödslar med resterna från pressningen.  Allting används.  Kaminerna i bostäderna kring odlingslandskapet värmer genom torkade, brinnande olivkärnor.  Frågorna hopar sig: 

Hur blir trädens blomsättning?

Hur hindras olivflugan att lägga sina ägg?  Med flera frågor.

Butikerna säljer ut sitt lager av olivolja under sommaren.  Kunderna provsmakar och väljer sina favoriter.  I slutet av oktober samlas åter en svensk grupp olivgårdsarbetare för att plocka det nya årets oliver.  Frågorna:  Har tillräckligt antal av frukterna skiftat färg till en mörkare nyans?  Inget regn i sikte som kan störa skördearbetet?  

Kring de knotiga olivträden fylls snart de färgglada korgarna av flinka händer.  De samlar ihop oliverna från näten. 

I skymningen hörs den mekaniska bearbetningen. 

 

Nu rinner den guldfärgade jungfruoljan ur munstycket ner i behållaren.  Drar snabbt med det rena fingret genom olivoljan och smakar! 

Rätt smak!  Glädjen syns i de engagerades ansikten.  Cirkeln är sluten.  

Hoppas vi hörs och ses på det nya året!  Gott nytt år!

Birger  Mia  Mona

IMG_6752.PNG

Fakta om oliver

IMG_7335.jpeg

Människan har odlat oliver i 6000 år. Det finns arkeologiska fynd som tyder på att människor i östra Medelhavsområdet upptäckte fördelarna med oliver för mycket längesedan.

En olivodlare måste ha tålamod. Det dröjer minst fem år innan den första skörden och det kan dröja minst 50 år innan man får full skörd. Därefter ger trädet frukt under flera decennier eller under hundratals år. Det finns mer än 300 olika sorters olivträd.Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta. 

Oliver kan inte ätas naturella. Färska oliver är beska och smaken måste mildras, vilket traditionellt görs genom att man lägger dem i salt under veckor eller månader.

Färgen beror på när oliverna skördas. Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna i mitten av säsongen och nästan svarta sent på säsongen.

 

Ett moget olivträd kan ge 6 liter olja. Ett olivträd som är i 50-årsåldern kan ge upp mot 30 kg oliver, det vill säga 6 liter olivolja. Världsrekordet ligger på 800 kg oliver på ett träd.

Spanien är världens största producent av oliver. Spanien producerar hälften av all olivolja i EU och 70 % av alla bordsoliver i EU. Andra stora producenter är Italien och Grekland.

Blommorna är tvåkönade, små och vita, väldoftande och växer i klasar från bladvecken och blommar på våren. De innehåller ingen nektar som drar till sig insekter utan pollineras av vinden och olivträdet tappar inte sina blad på vintern.

 

Olivoljan har fantastiska naturliga hälsoegenskaper. Den innehåller hög andel enkelomättade fetter. Det är den typ av fett vi bör få i oss mycket av. 40 gram per dag för en man och 30 gram för en kvinna, enligt livsmedelsverket. Oliver innehåller både fibrer, kalcium och järn.

Fakta om olivpressning

Den bästa oljan, så kallad "extra jungfruolja" (extra virgin olive oil på engelska), pressas fram av färska oliver (högst ett dygn från plockningen) vid max 28°C, så kallad kallpressning.

Hållbarhet

Förvaras oljan för varm härskar den, vilket är förödande för smaken. Syrahalten påverkar inte smaken, men låg syrahalt är förmånligt för hållbarheten. Oljan får inte heller förvaras alltför kallt, då grumlas den, fettet kristalliserar. Grumlingen försvinner dock om temperaturen höjs, och smaken ändras inte nämnvärt av kylan. Idealisk förvaringstemperatur är 14 °C till 16 °C; alltså inte nära spisen, och inte i kylskåp och framför allt inte i solen. Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. I obruten förpackning är hållbarheten för de flesta oljor omkring 2 år, men vissa sorter kan hålla sig längre.

bottom of page