top of page

Fakta om Apricale

60DC8B94-BD54-497A-8346-D7A31EEA4CB9.jpg

Välkommen till den charmiga bilfria staden Apricale som byggdes på 1000-talet. Den är belägen på en bergstopp i den vackra italienska regionen Ligurien. Staden med sina 650 invånare och flera olivgårdar som ligger en timmes bilresa från Nice flygplats.

 

Flera hundra år före Kristus bodde ett forntida liguriskt folk i detta område. De tog med sina djur till bergen för att beta på sommaren. De byggde landskapet med terrasserade kullar för att odla sina grödor. På 500-talet före kristus hade de utvecklat saltproduktion och ett system av mulespår och mellanstationer för salthandel. Salt var en dyrbar vara på den tiden.

Det finns nu trettio olika nationaliteter bosatta i Aprical, som uppfostrar barn, skulpterar och målar, odlar saffran och grönsaker, olivgårdar, gör ost, lagar mat på restauranger, driver kaféer eller bara kopplar av i byn när de kan.

Fakta om oliver

IMG_7335.jpeg

Människan har odlat oliver i 6000 år. Det finns arkeologiska fynd som tyder på att människor i östra Medelhavsområdet upptäckte fördelarna med oliver för mycket längesedan.

En olivodlare måste ha tålamod. Det dröjer minst fem år innan den första skörden och det kan dröja minst 50 år innan man får full skörd. Därefter ger trädet frukt under flera decennier eller under hundratals år. Det finns mer än 300 olika sorters olivträd.Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta. 

Oliver kan inte ätas naturella. Färska oliver är beska och smaken måste mildras, vilket traditionellt görs genom att man lägger dem i salt under veckor eller månader.

Färgen beror på när oliverna skördas. Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna i mitten av säsongen och nästan svarta sent på säsongen.

 

Ett moget olivträd kan ge 6 liter olja. Ett olivträd som är i 50-årsåldern kan ge upp mot 30 kg oliver, det vill säga 6 liter olivolja. Världsrekordet ligger på 800 kg oliver på ett träd.

Spanien är världens största producent av oliver. Spanien producerar hälften av all olivolja i EU och 70 % av alla bordsoliver i EU. Andra stora producenter är Italien och Grekland.

Blommorna är tvåkönade, små och vita, väldoftande och växer i klasar från bladvecken och blommar på våren. De innehåller ingen nektar som drar till sig insekter utan pollineras av vinden och olivträdet tappar inte sina blad på vintern.

 

Olivoljan har fantastiska naturliga hälsoegenskaper. Den innehåller hög andel enkelomättade fetter. Det är den typ av fett vi bör få i oss mycket av. 40 gram per dag för en man och 30 gram för en kvinna, enligt livsmedelsverket. Oliver innehåller både fibrer, kalcium och järn.

Fakta om olivpressning

IMG_7224.jpeg

Den bästa oljan, så kallad "extra jungfruolja" (extra virgin olive oil på engelska), pressas fram av färska oliver (högst ett dygn från plockningen) vid max 28°C, så kallad kallpressning.

​

Hållbarhet

Förvaras oljan för varm härskar den, vilket är förödande för smaken. Syrahalten påverkar inte smaken, men låg syrahalt är förmånligt för hållbarheten. Oljan får inte heller förvaras alltför kallt, då grumlas den, fettet kristalliserar. Grumlingen försvinner dock om temperaturen höjs, och smaken ändras inte nämnvärt av kylan. Idealisk förvaringstemperatur är 14 °C till 16 °C; alltså inte nära spisen, och inte i kylskåp och framför allt inte i solen. Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. I obruten förpackning är hållbarheten för de flesta oljor omkring 2 år, men vissa sorter kan hålla sig längre.

bottom of page