top of page
  • majn01

Besöker Tjuvarnas marknad, Nationalpalatset och Cristo Rei 18/12

Gårdagen bjöd på MÅNGA härliga intryck! 🤩


Då det var lördag och Cissie var ledig så började vi med en god gemensam långfrukost. Som synes åt vi lite olika frukostar men båda var nöjda och det var ju det viktigaste. 😊 😆

Cissie gjorde lite annat på förmiddagen och då passade jag på att ta spårvagnen nr 28 upp till Alfama, Tjuvarnas marknad, bakom kyrkan, i de sluttande gränderna ned mot havet.

Tjuvarnas marknad eller Feira da Ladra är Lissabons största loppis. En del säger att Tjuvarnas marknad fått sitt namn för att det det förr såldes tjuvgods där. Feira da Ladra betyder egentligen tjuvkvinnans marknad eftersom Ladra är femininformen av ordet för tjuv.


Många saker fanns det i alla fall där vare sig det var tjuvgods eller ej och även nya saker såldes där. Det är bara kul och spännande att titta på allt som såldes på alla olika stånd. Lite handlade jag förstås. 😉

Efter lunch och lite gos med Harriet körde vi iväg till Nationalpalatset i Anjul.

På vägen till palatset såg jag förstås flera motiv att ta bilder på längs vägen....🤩 Betrakta kabeldragningen på sista bilden. 🙄

Det är en historisk byggnad klassad som ett nationalmonument, som inkluderar viktiga samlingar av dekorativ konst från 1600- och 1800-talen där all inredning är intakta. Det var den portugisiska kungafamiljens officiella residens mellan 1861-1910 och blev en av de viktigaste mötesplatserna för statsrådsmöten, storslagna banketter och officiella mottagningar.

Då vädret var så fint så passade vi på att köra till Cristo Rai för att få en bra utsikt över Lissabon och bron 25 April.

Idén om att bygga monumentet till Kristus kungen dök upp 1934, under ett besök i Brasilien av den dåvarande kardinalpatriarken av Lissabon, D. Manuel Gonçalves Cerejeira. När han passerade genom Rio de Janeiro såg han den imponerande bilden av Kristus Återlösaren på Corcovado och genast i hans hjärta föddes önskan att bygga ett liknande verk framför Lissabon.


1937 godkändes bygget och under andra världskriget, 1940, beslutade de nationella biskoparna att ge ett löfte att om Portugal förskonades från kriget skulle ett monument över Jesu heliga hjärta resas i Lissabon – vilket uppfylldes 1946, då insamlingen till arbetet påbörjades.


Den första stenen för byggandet av ett sådant monument lades samma år, 1946, och arbetet utfördes genom ett system av "resande formar". Bilden byggdes in i själva strukturen, baserad på gipsformar. Efter att ha byggts ristades den för hand, i höjderna. 1959, på pingstdagen, invigdes den officiellt. Det användes totalt cirka 40 tusen ton betong för att bygga den 110 meter höga monumentet.


På kvällen lagade jag till ännu ett recept ifrån min arbetskamrat Catarina: Rostad spetskål med brynt smör. Vi testade även att ringla på lite crema di balsamico och då vart det ännu godare. 😋


36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page