top of page
  • majn01

Cissie och jag besöker ett kloster i Sintra 2/12

Vi började morgonen med en långfrukost tillsammans för Cissie är långledig ända fram till söndag. Igår var det också dags att öppna första luckan i våra chokladadventskalendrar.

Efter frukost körde jag ut bilen ur det lilla trånga garaget och vi satte in googlemaps på vårt mål för dagen: Klostret Convent of the Capuch0s som ligger beläget i Sintraområdet några mil utanför Lissabon uppe i bergen.

1560 byggdes detta klosterhus av D. Álvaro de Castro, I klostret användes kork rikligt i beläggningar och dekorationer. Detta franciskanerkloster utmärker sig för sin enkelhet, helt utan lyx och komfort. De som bodde där sökte efter andlig förbättring genom att dra sig tillbaka från världen och avstå från nöjena som var förknippade med jordelivet.

Under cirka 250 år förblev klostret en plats för tillbedjan och pilgrimsfärder, bebodd av franciskanerbröder som lokalbefolkningen ansåg som "heliga män", som delade den filosofi som uttrycktes på den platsen. En av de anmärkningsvärda munkarna i husets historia var broder Honório, som enligt legenden tillbringade de sista decennierna av sitt liv isolerad, på bröd och vatten, i en liten grotta i klostrets skogar.

1834 övergavs klostret med utrotning av de religiösa ordnar som de liberala regimen bestämt. Klostret förvärvades av den portugisiska staten först 1949, när klostrets nedbrytning blev alltmer synlig och svår att stoppa.


På eftermiddagen satte jag mig på balkongen och njöt i eftermiddagssolen med Harriet.

På kvällen gick vi en hundpromenad genom Estrellaparken som är en levande park även kvällstid.

Idag fredag blir det en dagsutflykt till havet som vi passar på att göra då det visst ska bli strålande sol hela dagen.
18 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Gertrud Wahlbeck
Gertrud Wahlbeck
Dec 02, 2022

Otroligt vackert på sitt sätt.

Like
bottom of page