top of page
  • majn01

Olivplockning och olivpressning 8/11

Uppdaterat: 25 dec. 2022

Igår jobbades det för fullt hela dagen med olivplockning och utläggning utav nät i strålande sol och +18 grader.
Till lunch fick vi bröd, ost, skinka mm och pizza som Matteo levererade till oss från restaurangen. En supergod pizza med bästa tomatsåsen!
Efter en heldag i olivlunden var det dags för oss att ta oss till presseriet (Frantoio) för att se hur processen från oliv till olivolja går till. Det är en hel vetenskap men det viktigaste är att oliverna inte får ligga för länge (helst samma dag eller dagen efter) innan pressning så de inte börjar jäsa och att pressningen sker under en temperatur på +27 grader.Ett litet besök på deras vackra kyrkogård hanns det med för några med den bästa vyn över Apricale! 🤩


Innan middagen bjöd Christina och Annika på lite bubbel i deras rum. Sista kvällen i Apricale.


Innan middagen blev Birger avtackad för alla sina fantastiska olivplockningsresor som han har arrangerat 23 år i rad. Fr om nästa år är det jag (Mias resor) som har huvudansvaret och Birger blir min sidekick.

Han fick i present en tekanna med föreställande Apricale på locket ifrån mig som Roberta tillverkat i sin keramikverkstad i Apricale.Sedan fick vi alla en varsin olivflaska med oss hem från årets skörd och där vi kan säga att oliverna nästan bara varit handplockade!Det behövs 6 kilo oliver eller ca 3000 oliver för att utvinna 1 liter olivolja!


Till kaffet vart det en musikquiz med favoritlåtar som deltagarna hade fått önska innan resan.Det var Susan, Anneli och Annika som vann! 🏅


Idag tisdag är det dags för oss att lämna Apricale för att ta oss till Nice. Du hänger väl med?

45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page