top of page
  • majn01

Besök på Nationalpalatset i Mafra med sina 1200 rum och firar jul med Cissie 23/12

Detta barockarkitektoniska komplex från 1700-talet omfattar ett kungligt palats, en basilika (kyrka) och ett kloster inklusive ett sjukhus.

Det kungliga klostret och palatset i Mafra är det viktigaste barockmonumentet i Portugal. Byggnaden täcker en yta på ca 40.000 m2 och är byggt av lokal lioz-sten, inklusive 1.200 rum, mer än 4.700 dörrar och fönster, 156 trappor och 29 innergårdar. Sådan storhet var endast möjlig på grund av det brasilianska guldet som strömmade in i landet, vilket gjorde att kungen kunde utföra sitt beskydd av konsten och stärka den kungliga auktoriteten.


Kungen sparade inga kostnader då han beställde skulpturer och målningar från italienska och portugisiska byggmästare och två klockspel med 92 klockor som visade sig vara de största i sin tid. Palatset har också sex historiska orglar i basilikan och ett viktigt 1700-talsbibliotek med cirka 38 000 volymer.

Det kungliga palatset upptar den ädla våningen i Mafra-byggnaden och de två tornen. Det norra tornet ockuperades av kungen och det södra tornet av drottningen, och båda tornen är sammanlänkade av ett 232 meter långt galleri – vilket gör det till Europas största palatsliknande korridor.


Nationalpalatset i Mafra utropades till UNESCO:s världsarv 2019.Kyrkan, klostret och sjukhuset på slottet. I sängen med de höga kanterna fick de som hade feber ligga. De hade ett eget kök.

Det var mäktigt att gå runt där inne i de stora salarna och jag kände verkligen historiens vingslag!


Jag gick en runda i den lilla staden Mafra och åt lunch på ett café som hade många färggranna bakverk! :-)På kvällen lagade jag och Cissie brysselkål och potatis i ugn och åt dessa stora räkor med aioli.Efter det hade vi en mysig julklappsutdelning och åt chokladmousse. Det var vår sista kväll tillsammans innan hon idag flyger "hem" till Sverige för att fira jul och nyår tillsammans med sin man Migga och deras familjer. Jag är tacksam för den tiden vi haft här tillsammans och det har fungerat så bra.Jag blir kvar själv här i lägenheten fram till den 28 december då Carina och Håkan kommer för att hälsa på mig här i en vecka. Fortsättning följer på min blogg vad som händer efter det. ;-)


Idag på förmiddagen ska jag köra Cissie och Harriet till flygplatsen och efter det så får jag se vad det blir.... ;-)
22 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 則留言


Jätte-kul att vara ute och resa med dig utan att behöva röra på mig! Tack!

按讚
bottom of page